Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» έγινε, με απόλυτη επιτυχία, η τελετή λήξης του προγράμματος ”European Step to Stop Cyderbullying” προγράμματος Erasmus που «τρέχει» το 6ο Λύκειο από τον Οκτώβρη του 2017. Παρόντες, εκτός από την διοίκηση του Σχολείου, ήταν εκπρόσωποι από τις 4 χώρες του προγράμματος: Τουρκίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Προηγήθηκε η παράσταση του 6ου Λυκείου “Don’t Scream on my Screen” η οποία είχε θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό, παραστάθηκε δε με την τεχνική του «μαύρου θεάτρου της Πράγας» (black light) και ήταν μέρος του προγράμματος αυτού.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι ξένες αντιπροσωπείες βρέθηκαν στην πόλη μας από 1-5 Απριλίου, όπου παρέστησαν σε εργασίες σχετικές με το πρόγραμμα στο 6ο Λύκειο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ τα απογεύματα ξεναγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, της Δράμας, στο σπήλαιο του Αγγίτη, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων καθώς και στα Αρχαιολογικά Μουσεία Φιλίππων και Καβάλας, στο Ιερό Βαπτιστήριο της Λυδίας, στην φυλακή του Αποστόλου Παύλου, στο Φρούριο, στο Ιμαρέτ, στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή, στις Καμάρες, στο λιμάνι και σε οτιδήποτε τουριστικό έχει να επιδείξει η πόλη μας. Έφυγαν, δε, κατενθουσιασμένοι, τόσο από την φιλοξενία όσο και από τις υπέροχες εικόνες που αποκόμισαν από τη γαλάζια πολιτεία.

Αρωγός του εγχειρήματος, ο Δήμος Καβάλας και ευχαριστίες πρέπουν στην κ. Μαρία Φραντζεσκάκη, στην κ. Κορίνα Χιώτη – Πρασσά, στον κ. Πέτρο Πετρόπουλο καθώς και στον κ. Βασίλη Λωλίδη.

Ο λόγος που εκφώνησε ο γράφων στο «Αντιγόνη Βαλάκου»:

Αξιότιμοι, Αγαπητοί συνάδελφοι από την Τουρκία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, Κύριες και Κύριοι, Αγαπητά μας Παιδιά,

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας παράσταση, την παράσταση του 6ου Λυκείου Καβάλας, που αποτελεί πόνημα πολλών μηνών και εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “European Step to Stop Cyberbullying”.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, περιλάμβανε 4 διακρατικές συναντήσεις, εκ των οποίων η τελευταία είναι η τωρινή, στην πόλη μας. Στις τρεις προηγούμενες, φιλοξενηθήκαμε, εμείς και οι μαθητές μας, στο Εσκί – Σεχίρ της Τουρκίας, στην Ποτεντέρα της Ιταλίας και στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας. Τους ευχαριστούμε θερμά! 

Η εμπειρία μας, καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος, μας κατέστησε γνώστες του προβλήματος του διαδικτυακού εκφοβισμού και της έκτασής του και μας ευαισθητοποίησε απέναντι στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.   

Στη δική μας ηλικία, σ’ αυτήν των ώριμων ενηλίκων μπορεί να φαντάζει ξένο και αντιμετωπίσιμο, αλλά στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία το συναισθηματικό αντίκτυπο είναι πολύ μεγάλο.

Συναισθήματα απόγνωσης, φόβου, απελπισίας κατακλύζουν την ψυχή του θύματος και όσο και αν φαίνεται και ηχεί παράξενο, και του θύτη μαζί με θυμό και οργή.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, πρέπει να ενσκήψουμε στο πρόβλημα, να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε, να προλάβουμε.

Αυτή η παράσταση προσπάθησε να βάλει ένα λιθαράκι σε όλα αυτά…

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή θέαση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here