Κάθε σχολικό έτος στον Νομό Δράμας χάνεται ένα 6θέσιο σχολείο!

0
198

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), με την οποία ορίζονται οι μεταβολές στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία για την σχολική περίοδο 2026-2027. Την απόφαση υπογράφουν: η υπουργός παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί εθνικής οικονομίας, οικονομικών, υποδομών και μεταφορών. Οι μεταβολές αφορούν ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και προαγωγές σχολικών μονάδων, καθώς και μετονομασίες τμημάτων ένταξης. Οι αριθμοί καταδεικνύουν την συνεχή μείωση των μαθητών και μαθητριών σε πολλές περιοχές, σχολεία που υπολειτουργούν και οικισμούς που ερημώνουν από παιδιά.

Οι μεταβολές στον Νομό Δράμας

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας συγχωνεύονται το 3ο με το 6ο νηπιαγωγείο Δράμας και θα λειτουργήσουν ως 4θέσιο 6ο νηπιαγωγείο Δράμας. Υποβιβάζονται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: Στο 4ο δημοτικό σχολείο Δράμας, οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών από 10 γίνονται 9. Στο 11ο δημοτικό σχολείο Δράμας, οι οργανικές θέσεις από 8 γίνονται 7. Στο δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης-Σιταγρών, οι οργανικές θέσεις από 6 γίνονται 5. Στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Δοξάτου, οι οργανικές θέσεις από 10 γίνονται 9. Στο δημοτικό σχολείο Καλλιφύτου, οι οργανικές θέσεις, από 6 γίνονται 5. Στο 2θέσιο δημοτικό σχολείο Μικρόπολης, οι οργανικές θέσεις από 3 γίνονται 2. Στο δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου, οι οργανικές θέσεις από 9 γίνονται 8 και στο δημοτικό σχολείο Χωριστής, οι οργανικές θέσεις από 8 γίνονται 7.

Σύμφωνα με την διοίκηση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Δράμας, κάθε (σχολικό) έτος χάνεται το ισοδύναμο ενός 6θέσιου σχολείου στον Νομό, καθώς ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται σταθερά κατά 150 με 160 μαθητές και μαθήτριες. Η μείωση των θέσεων εργασίας στην περιοχή αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που αποτυπώνεται και στον αριθμό των μαθητών/μαθητριών στα σχολεία. Η κατάσταση αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία των κοινοτήτων (Νευροκόπι, Κύργια, Νικηφόρος, Παρανέστι) και του αστικού κέντρου.

Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), Κωνσταντίνος Ζαφείρης, είχε πει ότι: «Ο πληθυσμός της Δράμας μειώνεται συνεχώς και μειώνεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θανάτων και του μικρού αριθμού των γεννήσεων. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα αρχίζει από τον μικρό αριθμό των γεννήσεων. Διότι δείχνουν όλα τα δεδομένα για το μέλλον, ότι η Δράμα θα μειωθεί ό,τι και να γίνει, όποια πολιτική και να παρθεί για το δημογραφικό έως το 2053».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.