Την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο πεδίο «βόρειο Καρίς» (Karish North) στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (A.O.Z.) του Ισραήλ, ανακοίνωσε η Energean. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης δείχνουν τα εξής:

-Ποσότητα φυσικού αερίου σε θέση (STOIIP) μεταξύ 28 και 42 δις κυβικών μέτρων (1 έως και 1,5 τρις κυβικά πόδια)

-Υψηλής ποιότητας ταμιευτήρα στους ορίζοντες Β και C.

Η γεώτρηση έφτασε σε τελικό βάθος 4,880 μέτρων επτά ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και εντοπίστηκε στήλη υδρογονανθράκων έως 249 μέτρα. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των ευρημάτων για τη βέλτιστη αποτίμηση του δυναμικού υδρογονανθράκων και τον προσδιορισμό των ποσοτήτων ρευστών υδρογονανθράκων στην ανακάλυψη.

Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της γεώτρησης, με βάση τον σχεδιασμό, η Energean θα συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος, για να αξιολογήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων στον ορίζοντα D4. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το γεωτρύπανο Stena DrillMAX θα επιστρέψει στις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς. Πέρα των τεσσάρων αυτών γεωτρήσεων, η Energean διατηρεί το δικαίωμα, για τη διενέργεια ακόμα έξι γεωτρήσεων, με βάση το συμβόλαιό της με την Stena Drilling.

H ανακάλυψη του «βόρειου Καρίς» θα καταστεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμη μέσω της σύνδεσής της με την Energean Power, την υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η οποία θα είναι εγκατεστημένη σε απόσταση 5,4 χιλιομέτρων από το πεδίο. Η μονάδα κατασκευάζεται με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 8 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο (775 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως), κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη τόσο του «βόρειου Καρίς», όσο και πρόσθετων ανακαλύψεων.

Η Energean έχει ήδη συμβολαιοποιήσει 4,6 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (445 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως), διαθέτοντας πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δις κυβικών μέτρων ετησίως (330 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως) για επιπλέον πωλήσεις από τη νέα ανακάλυψη στο «βόρειο Καρίς», καθώς και από μελλοντικές ανακαλύψεις.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, που ανακοινώνουμε αυτή τη σημαντική νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο «βόρειο Καρίς», η οποία αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα του χαρτοφυλακίου της Energean στην Α.Ο.Ζ. του Ισραήλ. Κατασκευάζουμε το FPSO Energean Power με πρόσθετη δυναμικότητα, κάτι που θα μάς επιτρέψει να αναπτύξουμε γρήγορα, με ασφάλεια και με αποδοτικότητα τόσο το «βόρειο Καρίς», όσο και μελλοντικές ανακαλύψεις. Από τη νέα αυτή πηγή, έχουμε ήδη συμβολαιοποιήσει δυνητικές πωλήσεις και η στρατηγική μας εστιάζεται στη διασφάλιση συμβολαίων για τις εναπομείνασες ποσότητες. Η ζήτηση για το φυσικό μας αέριο εξακολουθεί να είναι ισχυρή και εκτιμούμε ότι υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημερινή μας ανακοίνωση».

Η γεώτρηση στο «βόρειο Καρίς» άρχισε στις 15 Μαρτίου 2019, ενώ το Stena DrillMAX, είναι γεωτρύπανο έκτης γενιάς, με ικανότητα πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε βάθος νερού έως 10.000 πόδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.