Το σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin υπέβαλε προς την κυβέρνηση του Ισραήλ η Energean Oil & Gas. Το σχέδιο υποβλήθηκε μέσω της θυγατρικής εταιρείας Energean Israel, η οποία κατέχει το 100% των κοιτασμάτων, τα οποία με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις διαθέτουν 2,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 41 εκατομμύρια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων, ήτοι συνολικά 531 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου δυνητικά αποθέματα (2C).

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish θα γίνει με τρεις γεωτρήσεις, με τη χρησιμοποίηση πλωτής μονάδας παραγωγής αποθήκευσης και εκφόρτωσης (Floating Production Offloading Storage – FPSO), η οποία θα εγκατασταθεί σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τις ακτές και θα έχει τη δυνατότητα να παραδίδει στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Η ανάπτυξη με τη χρήση FPSO, επιτρέπει στην Energean τη μεγιστοποίηση της αποληψιμότητας των αποθεμάτων με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο περιβάλλον, ενώ η σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς θα πραγματοποιηθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish είναι της τάξης των 1,3 έως 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το 2020. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν έξι γεωτρήσεις με τη χρήση του ίδιου FPSO. Με την ευκαιρία της υποβολής του σχεδίου ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε τα εξής:

«Η υποβολή του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ, συνιστά την επίτευξη ενός ακόμα στόχου που η Energean έχει θέσει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ανταγωνισμό στην ισραηλινή αγορά, προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών του Ισραήλ και, βεβαίως, να πραγματοποιήσει το όραμά της, να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Επόμενοι στόχοι, είναι η σύναψη νέων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ και η λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης εντός του έτους. Έχοντας αρχίσει από τον Πρίνο της Καβάλας, με την μοναδική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η Energean Oil & Gas εξάγει, πλέον, τεχνογνωσία σε μία ευρύτερη περιοχή με τεράστια γεωπολιτική σημασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.