Από φυσικού του ο Βασίλης ήταν ντροπαλός.

Από μικρό παιδί ξεχώριζε από όλα τα παιδιά του χωριού, αφού και όταν έψελναν τα κάλαντα στην θεία Σοφία την πόντια, κρυβόταν στην άκρη από ντροπή και δεν έπαιρνε το χάρισμα από την αγαπημένη θεία των παιδιών, διότι ήταν η μόνη που έδινε λεφτά αντί για ξυλοκέρατα και σταφίδες.

Το ίδιο και στο σχολείο, κάθε φορά που ο δάσκαλος τον έβγαζε στον πίνακα, αυτός μαρμάρωνε και κουβέντα δεν έλεγε, άσχετα αν ήξερε το μάθημα.

Αυτός ήταν και ο λόγος, που κάθε χρόνο το ενδεικτικό ήταν γεμάτο με πεντάρια.

Και το απολυτήριο το πήρε με έξι, έξ αιτίας της ντροπαλοσύνης του.

Με το ζόρι μπήκε στην εμπορική και μέχρι την τετάρτη τάξη δεν έδειχνε σημάδια προόδου και οι δικοί του απογοητευμένοι έκαναν σχέδια να τον στείλουν να μάθει καμιά τέχνη.

Ήταν ημέρα Τετάρτη και έκανε σκασιαρχείο από το σχολείο και μαζί με άλλα παιδιά στο στάδιο της Ελπίδας κάπνιζαν και ψευτογυμνάζονταν, όταν ήρθε ο γυμναστής του Γυμνασίου Δράμας, ο κύριος Βυτηνάρος.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου τους είπε ο γυμναστής, ότι σύντομα ο σύλλογος της Ελπίδας θα ιδρύσει τμήμα πυγμαχίας και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γραφτούν και να προπονούνται δωρεάν.

Από τους πρώτους που γράφτηκαν στην πυγμαχία ήταν και ο Βασίλης και από τους πρώτους γύρους των προπονήσεων ο Βυτηνάρος τον ξεχώρισε, για την ταχύτητά του και την ακρίβεια των χεριών του.

Δεν πέρασε χρόνος και ο Βασίλης ξεχώρισε ανάμεσα στους πυγμάχους της Δράμας και σε λίγο ξεχώρισε από όλους τους πυγμάχους της Ανατολικής Μακεδονίας.

Στους πρώτους φιλικούς αγώνες που έγιναν ανεπίσημα ήρθε πρώτος στην κατηγορία του, αλλά η ντροπαλοσύνη του δεν τον άφηνε να εκδηλωθεί.

Ο προπονητής παρατήρησε, ότι ο Βασίλης ποτέ δεν αρχίναγε τον αγώνα πρώτος, αλλά περίμενε να τον χτυπήσει πρώτα ο αντίπαλος και μετά τον πλάκωνε σε κάτι ντιρέκτ και άπερκατς και συνήθως όλοι οι αγώνες του τελείωναν στον πρώτο γύρο.

Όταν τον ρώτησε ο προπονητής γιατί περίμενε πρώτα να φάει την μπουνιά του αντιπάλου του  και μετά να αρχίσει να αντιδρά, αυτός απάντησε, ότι μέχρι να φάει την πρώτη μπουνιά δεν μπορούσε να τον χτυπήσει τον αντίπαλο από ντροπή.

Και το εύρισκε αναίτιο να αρχίσει πρώτος τον αγώνα.

Εγώ για να θυμώσω, έλεγε, πρώτα πρέπει να με δείρουν, γι’ αυτό και δεν αρχινάω πρώτος τον αγώνα, μετά όμως που θα φάω την πρώτη μπουνιά, φεύγει η ντροπαλοσύνη μου και αρχίζω τον αγώνα.

Τέλος πάντων κουτσά στραβά έβγαλε την εμπορική και ενώ σκεφτόταν τι δρόμο να ακολουθήσει τον ρώτησε η θεία Σοφία η πόντια πώς πάει με τα κορίτσια.

Από ντροπή έγινε κόκκινος σαν παπαρούνα και για να αποφύγει άλλες ερωτήσεις σηκώθηκε για να φύγει, αλλά τον κράτησε από το μανίκι η θεία και με σοβαρότητα του είπε, ότι πρέπει κάτι να της πει για κάνα αισθηματάκι ή φλερτ.

Προσπάθησε να αποφύγει την ανάκριση, αλλά δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να ομολογήσει, ότι αγάπαγε την Γεωργία, αλλά ντρεπόταν να της το πεί.

Μην το σκέφτεσαι καθόλου του είπε η θεία, εγώ θα φροντίσω και θα σου την φέρω την Γεωργία να τα βρείτε.

Το είπε και το έκανε η θεία Σοφία, πήγε στο σπίτι της Γεωργίας και προφασίστηκε, ότι την χρειάζονταν για λίγο να την βοηθήσει να κατεβάσουν μερικά σαντάλια στο υπόγειο και με τρόπο ειδοποίησε και τον Βασίλη να έρθει τάχα να την βοηθήσει να κρεμάσουν τα σαντάλια.

Όλα τα κατάφερε μια χαρά η θεία Σοφία, αλλά ο Βασίλης μόλις είδε την Γεωργία έπαθε κόλπο και δεν κατάφερε να της πει ούτε μια λέξη και εκείνη επειδή τον Βασίλη τον εύρισκε πολύ κουτό, τον ρώτησε θέλεις τίποτα άλλο;

Όχι απάντησε εκείνος και έφυγε.

Τον πέτυχε η θεία Σοφία στο δρόμο και τον ρώτησε τι έγινε.

Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη και τον φασκέλωσε η θεία Σοφία να βρέ Αχμάκ,

που άφησες την μπουκιά να σου φύγει από το στόμα.

Μετά έξι μήνες η Γεωργία αρραβωνιάστηκε τον Γιάννη και μόλις το έμαθε ο Βασίλης ξύπνησε μέσα του ο πυγμάχος, που τρώει την πρώτη μπουνιά στο στομάχι και παραμόνεψε τον Γιάννη και τον προκάλεσε σε αγώνα και τον έκανε μαύρο στο ξύλο, αν και ο Γιάννης ήταν δύο φορές στο μπόι από τον Βασίλη.

Για να αποφύγει τα δικαστήρια και τα τέτοια έφυγε στην Αυστραλία και από τότε δεν μαθεύτηκε τίποτα για τον Βασίλη τον ντροπαλό

Βασίλης Τζιτζής

Σκάλα Καλλιράχης, Θάσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.