Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία περιφερειακού κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών

0
473

Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο, Στέργιο Ηλιόπουλο, αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών, στην ερώτηση που κατέθεσε προς το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου και την περιφερειακή Αρχή, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που εκφράζει την αντίθεση στην ανάθεση του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών σε ιδιωτική εταιρεία.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Με αφορμή την με αρ. πρ. 232519/3331 από 22/7/2024 (ΑΔΑ: 9ΣΥ77ΛΒ-ΥΜΟ) «Απόφαση απευθείας ανάθεσης της ενίσχυσης του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης, με συνολικό κόστος τριάντα έξι χιλιάδες επτακόσια τέσσερα ευρώ (36.704,00€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, στην εταιρεία «ΒΑΒΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΡΑΔΙΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο.Ε.», με διακριτικό τίτλο Eco Pest Service, o σύλλογος υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έβγαλε ανακοίνωση επισημαίνοντας τα εξής:

1. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε σε μία περίοδο που το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου τόσο η παρακολούθηση, όσο και η επίβλεψη του έργου, γίνεται διαχρονικά μέρα και νύχτα, Σάββατα και Κυριακές, χρησιμοποιώντας οι υπάλληλοι κυρίως τα δικά τους αυτοκίνητα. Παρά ταύτα, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την παρακολούθηση, επίβλεψη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και γενικότερα την εκτέλεση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας.

2. Με μεγάλη έκπληξη και με πρόσχημα τάχα την «ενίσχυση του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης», πληροφορηθήκαμε την ανάθεση των συγκεκριμένων δράσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Να επισημάνουμε ότι, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται γενικά και αόριστα στο φυσικό αντικείμενο του έργου και δεν συνοδεύεται από κάποια στοιχειώδη μελέτη του έργου, με συνέπεια, σε ότι αφορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου και την επιστημονική τεκμηρίωσή του να προκύπτουν πολλά ερωτήματα όπως:

-Γιατί προέκυψε τώρα η ανάγκη ανάθεσης; Δήλωσε η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Έβρου αδυναμία;

-Γιατί η πρόσκληση απευθύνεται σε συγκεκριμένες εταιρείες, χωρίς να αναφέρονται τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι ανάδοχοι;

-Οι υποψήφιοι ανάδοχοι δεν θα έπρεπε να έχουν εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων έργων; Από που προκύπτει ότι ο ανάδοχος έχει εμπειρία στην παρακολούθηση των εφαρμογών, όταν δεν έχει υλοποιήσει παρεμφερές, έστω και μικρότερης έκτασης, έργο;

-Σε ότι αφορά την επιτήρηση του προγράμματος και όπως προβλέπεται από το υπάρχον «πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών», παγίδες σύλληψης κουνουπιών τοποθετούνται με ευθύνη των αναδόχων τόσο στην από εδάφους καταπολέμηση, όσο και από αέρος. Παράλληλα, λαμβάνονται δείγματα αίματος και από πτηνά, για να εντοπιστεί η παρουσία του ιού Δυτικού Νείλου. Σε ότι αφορά την ανάγκη επιπλέον επιτήρησης του έργου, ποιος αλήθεια μπορεί να πει πόσες επιπλέον παγίδες σύλληψης θα πρέπει να τοποθετηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να έχουμε στοιχεία για την επιτυχία του έργου;

-Σε τελική ανάλυση και σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ, αποδέκτης του οποίου είναι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γιατί δεν επιδιώχθηκε διεύρυνση της συνεργασίας με τους φορείς που προτείνει ο ΕΟΔΥ, οι οποίοι για τις περιοχές της Π.Ε Καβάλας-Θάσου έχουν οριστεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με έδρα την Θεσσαλονίκη και για την Π.Ε. Έβρου το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης που εδρεύει στην Ορεστιάδα, ή έστω το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ., που υλοποιεί ερευνητικά έργα σχετικά με κουνούπια;

3. Οφείλουμε να καταθέσουμε ότι, η θέση του συλλόγου μας για ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ότι αυτά θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς. Σήμερα, μάλιστα, είναι ακόμα πιο επιτακτική, η ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών, που θα στελεχώνεται με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό πολλών κλάδων και ειδικοτήτων και περιστασιακά θα απασχολεί κι άλλους εργαζόμενους, το οποίο θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, θα είναι σε θέση να ερμηνεύει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των ευρημάτων και θα αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επιστημονικούς φορείς της περιοχής, αλλά και διεθνείς, σε τελική ανάλυση θα παράγει, θα αναπτύσσει και θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία, η οποία θα είναι χρήσιμη για την επιτυχία του προγράμματος και κατ’ επέκταση την υγεία των κατοίκων της περιοχής και της χώρας.

4. Κάθε άλλη προσέγγιση η οποία επιχειρείται, μέσω της απαξίωσης του έργου των Υπηρεσιών, οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων τομέων και αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες, με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει στην ποιότητα των Υπηρεσιών, στο κόστος των εργασιών κ.λπ.

Κύριε περιφερειάρχη,

από την ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων της Π.Ε. Έβρου, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα που οφείλετε να απαντήσετε. Από ότι φαίνεται, στην Περιφέρεια μας τα κουνούπια εκτός από το αίμα, ρουφούν λεφτά από το ταμείο μας».

Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Διονύση Κλάδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.