Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία: Ανάδειξη των γεφυριών

0
36

Στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, συνάντηση εργασίας με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Γεώργιο Μουρουζίδη και την αρχιτέκτονα μηχανικό, Κοραλία Παπαϊωάννου, για να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάδειξης κάποιου από τα τρία πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του οικισμού Βαθύτοπου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο πολιτισμού ως μνημεία, λόγω αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και τεχνικής σημασίας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στο πλαίσιο συνεργασίας Δήμων και Αναπτυξιακής Δράμας, για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την ανάδειξη στοιχείων που δεν είχαν αξιοποιηθεί στο παρελθόν. Τα χαρακτηρισμένα γεφύρια της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου, είναι μερικά από τα δεκάδες καταγεγραμμένα γεφύρια (πετρογέφυρα, υδατογέφυρα, γεφύρια διέλευσης κ.λπ.) που έχουν αποτυπωθεί μετά από συντονισμένες επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίου που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό. Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Μπορεί κάποια να είναι μικρά σε μέγεθος και στην πλειοψηφία τους άγνωστα, ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και να είναι σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Ευχής έργον είναι, η συμπόρευση και των υπολοίπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ώστε να επιτευχθεί μία συνολική ανάδειξη επιλεγμένων γεφυριών της περιοχής, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό, την σηματοδότηση, την προβολή και την διαχείριση μονοπατιών που σχετίζονται με αυτά τα σημεία.

Ενδεικτικές αναφορές σε τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης σχετικές με το θέμα ανάδειξης των γεφυριών της περιοχής, μπορεί να δει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης σε: ΕΡΤ, AlfaVita, destanea, dramania, visit-drama, Χρονικά της Δράμας, Πρωινός Τύπος κ.α.

Εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Μετά από την πρόσκληση του Χρήστου Πάρτσια, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον «Μηχανισμό Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» (εν συντομία «S3remth»), οι Μανώλης Χατζόπουλος και Ανδρέας Ιατρίδης συμμετείχαν στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024. Στο πλαίσιο του S3remth, έχουν καθοριστεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Μ.-Θ. τρεις τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφική αλυσίδα, αειφόρος ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν άνω των 120 επιστημόνων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., αναλύθηκαν οι στόχοι της προσπάθειας αυτής και συγκεκριμένα, η αναγνώριση των αναγκών, η ανανέωση παραδοσιακών κλάδων, ο εκσυγχρονισμός με την υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, η δικτύωση και ενεργοποίηση του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας κ.λπ. Συνοπτικά, οι διαδικασίες που περιλαμβάνει ο μηχανισμός υποστήριξης συνοψίζονται στους ακόλουθους διακριτούς πυλώνες λειτουργίας: παρακολούθηση και αξιολόγηση, δικτύωση, έρευνα και μελέτες, πληροφόρηση, υποστήριξη φορέων διακυβέρνησης. Οι απόψεις, ιδέες και προτάσεις που αποτυπώθηκαν στα εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης, θα ενσωματωθούν στα κείμενα βάσης των τριών τομέων προτεραιότητας, με σκοπό να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στόχο τον μετασχηματισμό τους σε προσκλήσεις του περιφερειακού προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τα σχέδια των κειμένων βάσης βρίσκονται διαθέσιμα στις ακόλουθες διευθύνσεις: αγροδιατροφική αλυσίδα, αειφόρος ενέργεια, ψηφιακές τεχνολογίες. Η πρόσκληση υποβολής επιχειρηματικής ιδέας, παραμένει ανοιχτή και είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση https://pta.gov.gr/s3remth.

Προετοιμασία συμποσίου με συλλόγους της περιοχής

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τεσσάρων συλλόγων που υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο, με κύριο συνδετικό στοιχείο την ένταξη στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ΕΕΑΠΚ) έξι δρώμενων που τελούνται από τους συλλόγους αυτούς στον Νομό Δράμας. Έχει δρομολογηθεί η διοργάνωση συμποσίου το φθινόπωρο, με κύριο στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση των ενταγμένων στοιχείων στο ΕΕΑΠΚ, την συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων που υλοποιούν τα δρώμενα, την συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Δράμας και την ένταξη σε υπερτοπικά δίκτυα. Στην διοργάνωση θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου πολιτισμού που συντονίζει την όλη προσπάθεια της δικτύωσης σε επίπεδο χώρας. Οι σύλλογοι που απαρτίζουν το συνεργατικό σχήμα είναι: ο πολιτιστικός σύλλογος Καλής Βρύσης, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Καλαμπακίου, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Μοναστηρακίου και ο ιππικός σύλλογος Δοξάτου «Φίλιπποι».

Πρώτη συνάντηση επιτροπής τουρισμού Δήμου Δράμας

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τακτική συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής του Δήμου. Στην συνεδρίαση παρέστησαν και οι έντεκα (11) εκπρόσωποι φορέων, Υπηρεσιών, συλλόγων και σωματίων του Δήμου, που απαρτίζουν την επιτροπή. Την προεδρία έχει ο Ιωάννης Γεωργιάδης, αντιδήμαρχος τουρισμού, ενώ την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας εκπροσώπησε ο Ανδρέας Ιατρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιάννης Γεωργιάδης καλωσόρισε τα μέλη και παρουσίασε τους βασικούς στόχους και το έργο της τουριστικής επιτροπής. Ακολούθησε ενημέρωση για τις τρέχουσες τουριστικές δραστηριότητες του Δήμου Δράμας, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως η προβολή και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς. Ο Ανδρέας Ιατρίδης κατέθεσε ενημερωτικό υλικό, σχετικά με κινήσεις και ενέργειες τουριστικού ενδιαφέροντος που έχει υλοποιήσει η εταιρεία, καθώς και προτάσεις ανάδειξης τουριστικών προϊόντων στην περιοχή. Η πρώτη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής Δήμου Δράμας ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία και δυναμισμό για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή. Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, η Δράμα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Συνεργασία στην Περιφέρεια για τα νέα δημόσια έργα

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, ο γενικός διευθυντής Μανώλης Χατζόπουλος και η γεωπόνος Νίκη Γεωργιάδου, μετέβησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., όπου είχαν συνάντηση με την επιτροπή αξιολόγησης των επτά αιτήσεων έργων αγροτικής οδοποιίας που κατατέθηκαν από τους Δήμους του Νομού Δράμας, στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης έργων δημόσιου χαρακτήρα του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER. Με την πρόοδο της διαδικασίας αξιολόγησης, καθορίστηκε ο επιτόπιος έλεγχος των υπό ένταξη έργων των Δήμων να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και κλιμάκιο της εταιρείας θα συνοδεύσει τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στα εν λόγω έργα. Υπενθυμίζεται ότι, η 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER έγινε κατόπιν αποδοχής του αιτήματός μας από το Υπουργείο για πρόσθετη χρηματοδότηση και με βάση αυτής της κίνησής μας, πετύχαμε πρόσθετο κονδύλι 1.800.000 ευρώ που θα απορροφηθεί για την υλοποίηση δημόσιων έργων της περιοχής.

Συνέργεια με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων

Την Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Απριλίου 2024, αντίστοιχα, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δημοσίων έργων που υποβλήθηκαν για ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, έχει προγραμματιστεί η συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης, με στελέχη της εταιρείας μας. Στόχος είναι, η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του CLLD/LEADER.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.